Wegen langs het werk van de natuur en van de mens

Er zijn vele routes in het district Chania die we zonder twijfel aan de bezoeker kunnen aanbevelen. Routes die menselijke beschaving combineren met het werk van de natuur, met constante verandering van omgeving, indrukken en gevoelens. In Souda kan de bezoeker de tijd nemen om de Begraafplaats van de Geallieerden te bezoeken en zo zijn eerbetoon te brengen aan de Britten, Australiers en Nieuw Zeelanders die hun leven lieten voor de vrijheid van Kreta. Oostwaarts, langs de kust, komt men bij het kleine dorp Kalami met een panoramisch uitzicht over de baai, het eiland Souda en het fort Itzedin. De weg gaat verder langs de kust en door het toeristisch ontwikkelde Kalives, met mooie zandstranden, dan door het charmante Almirida, een kleine vissersplaats vol taverna's. Hij kan dan in zuidelijke richting het binnenland ingaan naar het traditionele dorp Gavalohori, met het noemenswaardige folklore museum.

Een paar kilometer zuidoost, is het gastvrije dorp Vamos met een intense traditionele sfeer en goed georganiseerd agrotoerisme. De weg gaat oostwaarts en komt weer bij de kust bij het lange zandstrand van Georgioupolis, een sterk toeristisch ontwikkelde plaats met veel hotel accommodatie. De route door het district Chania kan eindigen bij het dorp Kourna, met een bezoek gelijknamige meer, waar de bergen rond het meer weerspiegelen in het oppervlak en een mystiek beeld creeren. Vlakbij Kournas, in het oosten van het district Rethymno, ligt het weelderig groene Argyroupolis.

Het dorp Megala Chorafia ligt voorbij Souda en daar vlakbij vindt de bezoeker de resten van het antieke Aptera en de Turkse Koule waarvan hij een adembenemend uitzicht over de Souda-baai, het fort Itzedin en de vlakte van Armeni heeft. In het zuiden, loopt de weg door het weelderig groene dorp Stylos met een overdaad aan koele, stromende bronnen en vervolgt via een schilderachtige route naar Vryses met de grote, schaduwgevende plataanbomen. Ten oosten van het dorp, dicht bij de kruising met de nationale weg, zal hij de "Griekse Boog" ontdekken: een imposante brug uit de Helleense tijd. Door gaat het in noordelijke richting via een aangename, bergachtige weg, door het wildste en meest onaangetaste landschap van Kreta, door de unieke wilde schoonheid van de Witte Bergen loopt de weg over de hoogvlakte van Askyfou en bereikt het pittoreske Chora Sfakion. Van hier heeft men de mogelijkheid om per boot te varen naar Loutro, het meest schilderachtige dorp van Sfakia, met een idyllische baai. De enige manier om naar Loutro te gaan is per boot van Sfakia, Sougia of Paleochora, tenzij men natuurlijk een natuurliefhebber is in welk geval er een wandelpad bestaat dat Loutro verbindt met Anopoli, het hoogst gelegen dorp van Sfakia. Men kan van Sfakia en van Paleochora per boot naar Gavdos. Gavdos is het meest zuidelijke punt van Europa en het eiland waar, volgens Homerus, Kalypso Odysseus acht lange jaren vasthield. Met sporen van leven reeds uit de Minoische tijd, is dit een van de laatste toevluchtsoorden in Griekenland, met ongerepte natuur en magnifieke brandschone stranden. Een alternatief voor de bezoeker is om van Chora Sfakion oostwaarts naar Frangokastelo te gaan, het historische fort te bezoeken, en te genieten van het lange, schone zandstrand en de kristalheldere zee.

In Akrotiri, op de heuvel van Profiti Ilia, met een magnifiek uitzicht over de stad Chania en zonsondergangen zoals men nooit eerder gezien heeft, liggen de graven van Eleftherios en Sofokli Venizelos. Op Akrotiri ziet men de wilde schoonheid en de vele kleine, traditionele dorpen. Voorbij de luchthaven ligt het klooster van de Heilige Drieeenheid en meer naar het noorden het klooster van Gouverneto. Vanaf hier kan men naar de Arkouthospilo (Beregrot) en zelfs verder naar de grot van Agios Ioannis de Kluizenaar en naar het oude Katholiko lopen. Als men daarna naar het strand wil, bieden Kalathas in het westen, Stavros in het noorden en Marathi in het oosten alles wat een goed zandstrand maar te bieden heeft.

Het dorp Mournies ligt in het zuiden van Chania. Hier kan men het huis van Eleftherios Venizelos bezoeken:

een eenvoudig, klein stenen huis op het platteland, waar de beroemde politicus geboren werd en waar nu foto's te zien zijn die ons een idee geven van het leven van deze nationale leider. Dezelfde weg leidt naar de voet van de Witte Bergen, door een wilde, dicht begroeide kloof tot de smalle vlakte van Theriso, de plek van de opstand die in 1905 plaatsvond onder leiding van de grote policicus. Men kan het Hoofdkwartier van Eleftherios Venizelos bezoeken, maar ook het recent opgerichte Huis van Nationaal Verzet, waar men eer betoont aan strijd, altruisme, zelf-opoffering en de denkbeelden van het verzet. Richting zuid, passeert men de schilderachtige dorpen Zourva en Meskla en daalt men tot de vruchtbare vlakte van Chania. Vervolgens door Fournes en Lakki, een historisch dorp vanwege het feit dat dit een centrum van opstand tegen de Turken was, en eindigend bij de hoogvlakte van Omalos.

Van hier heeft men de unieke kans om de Samaria kloof door te wandelen waarna men aankomt bij het mooie dorp Agia Roumeli aan de Lybische Zee. Hier kan men per boot naar Chora Sfakion varen. Een andere mooie route richting het zuiden door de groene vallei van Chania, leidt de bezoeker door de sinaasappelgaarden van Alikianos en Skines naar de wilde hellingen van de Witte Bergen om uit te komen in het kleine dorp Agia Irini waar de gelijknamige kloof begint. Van Rodovani, waar zich de opgravingen van Elyrou bevinden, heeft men twee keuzes: in oostelijke richting naar het prachtige kiezelstrand en het heldere water van Sougia, te combineren met een bezoek aan de oudheden van Syia en aan de indrukwekkende archeologische vondsten in Lissos. Het alternatief is om in westelijke richting via een kronkelende weg langs de steile en dorre zuidkust, via een afgelegen landschap Paleochora te bereiken, waar het toerisme goed ontwikkeld is en een mooi zandstrand ligt te wachten.

Ten westen van Chania bevindt zich de grootste en meest georganiseerde kuststreek van dhet district. De stranden van de gemeente Platanias staan bekend als de beste op het eiland. Ze voldoen aan alle eisen die nodig zijn om de blauwe vlag, het officiele certificaat voor een schone zee en een veilig strand, te verdienen. Een belangrijk gedeelte van de kust waar de zeeschildpad Caretta-Caretta haar eieren legt, behoort ook toe aan de gemeente Platanias terwijl men de Vereniging voor Bescherming van de Zeeschildpad (???????) - actief in deze streek sinds 1989) - ook hier aantreft. In de kustdorpen van de gemeente: Platanias, Gerani, Pirgos Psilonerou en Maleme zijn vele hotels, winkels, restaurants en nachtclubs. Er zijn niet alleen luxe hotels, maar er bevinden zich ook hotels in vredige uithoeken van het district. Dankzij de veelvoud aan accommodatie, de goed georganiseerde lange stranden en het vertier dat voor elk wat wils biedt, is de gemeente Platanias 24 uur per dag een magneet voor zowel toeristen als voor lokale bewoners. Platanias zelf is een schilderachtig dorp gelegen op een heuvel met een prachtig uitzicht over de baai van Chania en in Maleme bevindt zich de Duitse Begraafplaats van de Tweede Wereldoorlog.

De bezoeker van de gemeente Platanias heeft de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de mooie dorpen in het binnenland, waar natuur van onvergelijkbare schoonheid samengaat met de authentieke Kretenzer tradities:

hij kan het bedwelmende aroma van de sinaasappelgaarden langs de wegen bij Vrises, Patelari, Modi, Loutraki en Kondomari inademen, zich de maagdelijke olijfolie en de pure Kretenzer wijn laten smaken in Manoliopoulo, Xamoudochori en Vlaheronitissa, genieten van de pure, lokale tsikoudia in Zounaki, Limni en Kyparisso, de zoet-ruikende honing en de traditionele xerotigano in Sirili proeven, de mooie kerken bezoeken en uitrusten in de groene schaduw bij Dere.

Wat meer naar het westen, in Kolymbari, is het klooster van Gonia en de Orthodoxe Academie van Kreta. Wat verder kruist de weg Kisamos, net even buiten de opgravingen van Polyrhenia. Indien men het binnenland intrekt, zal men worden verrast door de schoonheid van het landschap. Men kan de Topolia kloof doorgaan en de kastanjeboom-dorpen bij het bergachtige Kisamos bereiken van waar men of wel naar Elafonisi of via Kantanos naar Paleochora kan gaan.

Als men de weg ten westen van Kisamos neemt komt men bij het dorp Platanos, slechts een paar kilometer verwijderd van het prachtige strand en de opgravingen van antiek Falasarna. Richting noord is een zeer mooie route door het dorre, rotsachtige land met adembenemend uitzicht over de zee, die leidt naar het klooster van Chrysoskalitissa, met de negentig treden en het panoramische uitzicht. Het exotische strand van Elafonisi, en het mooie strand van Kedrodasos liggen in het oosten.