Sprookjesachtige schoonheid, natuurlijke charme

Als men een kenmerk zou moeten noemen van het district Chania, zou waarschijnlijk de juiste benaming het "District van de Kloven" zijn, want tientallen kloven doorklieven de bergketens van Chania. Zonder twijfel is de bekendste de Samaria kloof of "Farangas" met een ongeevenaarde schoonheid. De kloof heeft een lengte van 16 km en de breedte varieert van 3,5 tot 150 meter, met kliffen die een hoogte van 500m kunnen bereiken. Om hierdoor te wandelen heeft men ongeveer 5 tot 6 uur nodig en de kloof is geopend van mei tot oktober. Het is een nationaal park waar men zeldzame soorten Kretenzer planten vindt, van de cypres en de pijnboom tot het dictamus en de wilde bloemen, maar het is ook de habitat van de wilde geit of Agrimi. Indrukwekkend zijn de tektonische aardlagen van samengeperst kalksteen die men op de rotswanden kan onderscheiden. De Agia Irini kloof in Selino is 7,5 km. lang, en op het smalste punt 10 meter breed terwijl de hoogte van de loodrechte wanden 500 meter is. Het opvallendste kenmerk is de overvloedige vegetatie.

De Imbros kloof in Sfakia is een van de meest indrukwekkende, smalle en diepe kloven van Kreta. De kloof heeft een lengte van 7 km. en is op sommige plaatsen 2 m. breed met steile wanden die soms tot 300 m. hoogte reiken. De wanden, op sommige plaatsen 30 - 40 meter in hoogte, hellen naar elkaar toe en laten een smalle opening van 2 - 3 meter vrij, zo de indruk van een tunnel wekkend. De Topolia kloof is magnifiek en wild, uniek dankzij de fantastische echo. De kloof heeft een lengte van 1.500 meter met loodrechte wanden tot 300 meter en en zijn vele grotten, terwijl de breedte varieert van 5 tot 50 meter. Er zijn vele andere kleinere maar minder bekende kloven met een schoonheid die niet onder doet voor die van de grote kloven zoals Tripiti, Klados, Eligia bij Samaria, Aradena, Katre, Asfendou, Agios Nektarios en Kallikrati in Sfakia, Theriso, dichtbij Chania (en de enige die men met een auto kan doorrijden), Rokka en Polyrhenia in Kisamos, Boriana in Karanou en Dictamus in Keramia, de enige die van west naar oost loopt.

Als de benaming "District van de Kloven" niet gerechtvaardigd is, dan is de benaming "District van de Grotten" misschien een betere want er zijn meer dan 1.500 land en zee-grotten. Een erg bekende is de Elefantos grot, dicht bij Plaka, Apokoronas, welke een onderwater ingang heeft en vandaag de dag nog slechts gedeeltelijk is onderzocht. Behalve door de witte en rode stalagtieten, is de grot wereldwijd bekend geworden door de tot nu toe 4 vondsten van de unieke olifantsoort (Elephas Chaniensis) en vele vondsten van dwergherten die hier tienduizenden jaren geleden geleefd hebben. De grot van Sfakia, dicht bij het dorp Asfendou, is van groot historisch belang, daar er rotstekeningen uit de antieke tijd gevonden zijn. Dan is er de steile grot "Tzani" in Omalos met een lengte van 2.500 meter en de afgronden in de Witte Bergen waarvan de belangrijkste de 1.208 meter steile afgrond van Gorgouthakas, de grootste van de Balkan, met bronnen, watervallen en rivieren.

De grot van de Beer of van de Maagd Maria Arkoudiotissa, dicht bij het klooster van Gouverneto in Akrotiri, met de stalagmiet die op een beer lijkt, het reservoir met het "heilige water"- het gevolg van een druipsteen- en de kleine kerk gewijd aan de Ypapanti zijn ook de moeite van een bezoek waard. Evenals die van Agios Ioannis de Kluizenaar in het klooster van Gouverneto. Wat men zeker ook niet mag missen: de Agia Sofia in Topolia, met de kerk met dezelfde naam, in een mooie grot met een 20 meter hoge koepel met een diameter van 70 meter waarvan het grootste deel bedekt is met stalagmieten, de Agios Ioannis de Kluizenaar in de grote grot van Kisamos met de gelijknamige kerk en met een wonderdoende stalagtiet en stalagmiet, de Demonospilios in de helling van de Gigilos berg in de Samaria kloof, en vele andere kleinere zoals Skourachlada in Keramia, Samonas, Kournas, en Melidoni e.a.

Deze grillige vormen zijn echter slechts een kant van de medaille. Het district Chania, uitkijkend over zee, heeft aan de kustlijn van 350 km ontelbare stranden: verlaten en maagdelijke of georganiseerde cosmopolitische stranden. De stranden van Nea Chora (het enige georganiseerde strand van de stad Chania), Chrisi Akti, Agioi Apostoli, Aghia Marina, Platanias, Gerani, Maleme, Kolymbari, Kisamos, Paleochora, Frangokastelo, Kalives, Almirida, Georgioupolis en Kavros zijn georganiseerd en in staat om de bezoekers een scala van service, faciliteiten en gemakken te bieden. Minder drukke en ongereptere stranden, met schoon zand en kristalhelder blauw water kunnen door natuurliefhebbers worden ontdekt als ze de toeristische centra mijden.

In Falasarna heeft het zandstrand, dat in 2002 als beste in Europa werd gekozen, een lengte van 3 km en men kan hier tevens de oude haven bezoeken. Elafonisi, het smalle, ondiep gelegen eiland (hoogte 20 m.) is verbonden met de kust door een landengte met een diepte van 0,60 - 0,90 m. en een lengte van ca. 800 meter, de zgn. Perasma. Hier is het graf van de bemanning van het Oostenrijkse schip de "Imperatrice" dat in 1907 is gezonken. In het nabije Kedrodasos kan men genieten van de combinatie van zandstranden en overdadig cederbos. In Sougia, wordt men betoverd door het magnifieke kiezelstrand, de grotten aan de kust en de maagdelijke zee.

Balo heeft een exotische lagune, een wit zandstrand en ondiep, helder water. Bij Tigani, het kleine eiland, kan men een duik in zee combineren met een bezoek aan het Venetiaanse fort van het eiland Imeri Gramvousa. Het kleine kiezelstrand bij Menies, bij de archeologische opgraving van de antieke tempel van Diktyna, is ideaal voor wandelen en een paradijs voor rustzoekers.

Tenslotte, een unieke schoonheid is Madara, of de verzameling onvruchtbare en kale toppen van de Witte Bergen. Op een hoogte van meer dan 2.000 meter, is het een absolute uitdaging voor de wandelaar. Er zijn rotsachtige landschappen, met erg weinig, lage, struikachtige vegetatie, redelijk wat wilde bloemen en een uitzicht dat je de adem beneemt.

Eveneens uniek op Kreta is het meer van Kournas, bij het gelijknamige dorp, dicht bij de grens van het district Rethymno. Het ligt op een hoogte van 20 meter boven de zeespiegel en heeft een omtrek van 3,5 km met als diepste punt 23 meter. Wilgen en myrte-bomen omringen het meer en de steile bergen rondom weerspiegelen in het kalme water, op deze manier de illusie wekkend dat het dieper is dan in werkelijkheid. Dit fenomeen is verantwoordelijk voor de legende die het "bodemloos" noemt.