Alternatief toerisme

Dankzij de vorm van het landschap en de combinatie van bergen en zee, is het district Chania een waar paradijs voor avontuur-zoekers of voor een alternatieve vorm van toerisme dat de laatste jaren uitermate populair aan het worden is: agrotoerisme, ecotoerisme, natuurtochten, bergwandelingen, kerkelijk getinte reizen, wandeltochten enz.

Het Europese wandelpad, E4 Alpine, dat begint in de Pyreneen en door Griekenland loopt, gaat door op Kreta bij Kasteli in Chania en eindigt bij Zakro in oost Kreta. Het doorsnijdt bijna de gehele bergketen van het district Chania, met paden die unieke mogelijkheden voor natuurliefhebbers en wandelaars bieden.

In de laag- en hooggebergten zal de reiziger traditionele dorpen met stenen huizen en smalle wegen, door de tijd vergeten, tegenkomen In dorpen die beter zijn georganiseerd, zijn vele mogelijkheden voor alternatieve vormen van toerisme, bijv. het agrotoerisme of ecotourisme. Hier verblijft de bezoeker in traditionele - meestal gerenoveerde - landelijke accommodatie, leert de Kretenzer natuur en het Kretenzer plattelandsleven van dichtbij kennen en proeft biologische, lokale produkten. Vamos in Apokoronas, Milia en Spilia in Kisamos zijn zulke dorpen die honderden bezoekers uit de hele wereld ontvangen.

Bergwandelen en wandklimmen zijn zeker uitdagingen voor de de durfals. In Chania is de Alpine Club actief en er zijn vier berghutten in de Witte Bergen: in Kallergi, Omalos (1.680 m.hoogte) met een capaciteit van 40 personen, in Volikas, Keramia (1.430 m. hoogte) met een capaciteit van 30 personen, in Svourihti de "H. Chouliopoulos" (1.970 m. hoogte) met een capaciteit van 22 personen en in Tavri Askifou (1.200 m. hoogte) met een capaciteit van 46 personen. Het is ook mogelijk om de Witte Bergen in de winter te doorkruisen met bergskieen. Men kan gaan klimmen in Kalathas en in Stavros, Akrotiri, op de helling van de Gigilos berg, in de kloof van Theriso, Topoli, Agia Irini, in Gre Leska en op veel meer plaatsen. Mountain biking en parapente zijn ook uitdagingen voor geinteresseerden, terwijl het bergachtige binnenland periodiek geschikt is voor de jacht.

Het is een plezier om zeldzame vogelsoorten te observeren in de wetlands van het meer bij Agia.

De eindeloze stranden van het district bieden de bezoeker de gelegenheid om naast zwemmen een breed scala van watersporten te beoefenen: zeilen, kajakken, surfen, waterskieen en duiken onder toezicht van georganiseerde duikcentra, terwijl voor de liefhebbers van de vissport er mogelijkheden genoeg zijn. Alsof dit alles nog niet genoeg is: van Agia Marina tot Kisamos zijn behoorlijk wat georganiseerde campings voor de liefhebbers van kamperen (vrij kamperen is verboden in heel Griekenland).

Jachthavens zijn er in Chania, Kisamos en Paleochora. Tenslotte zijn er een aantal sportaktiviteiten mogelijk in goed georganiseerde openbare en prive-gelegenheden.

De mogelijkheid tot conferenties, een ander type alternatief toerisme, bestaat in het Polytechnisch Instituut van Kreta en de Technische Training Stichting van Chania, het Mediterraanse Landbouwkundig Instituut voor Olijfbomen en Subtropische Planten van Chania, het Centrum van Mediterraanse Architectuur, de Orthodoxe Academie van Kreta in Kolymbari, de Stichting Agia Sofia, de Nationale Stichting voor Onderzoek "Eleftherios K. Venizelou" enz. Alle eerdergenoemden organizeren seminaria, lokale en internationale conferenties en bijeenkomsten.

Naast deze gelegenheden, worden ook vaak A klasse hotels als accommodatie gebruikt.