Kretenzische dieet

Een van de grootste bijdragen van de Kretenzers aan het mensdom is het Kretenzer voedsel, waarvan men beweert dat het het belangrijkste deel van het Mediterrane dieet vormt. De lange levensduur van het Kretenzer volk tesamen met het laagste sterftecijfer is vooral te danken aan hun dieet, waarvan de oorsprong ver terug in de tijd ligt. Kretenzers eten wat hun land hen biedt:

fruit, wilde en gecultiveerde groenten, tuinbouwprodukten, bonen, zuivelprodukten en brood. Gerechten worden gekruid met lokale kruiden, gezoet met honing of druivensiroop en vergezeld van een uitstekende lokale wijn. Vlees maakt geen erg groot deel uit van het dagelijks dieet. De combinaties in het Kretenzer dieet zorgen voor een ideale balans van natuurlijke produkten die de mens van al die voedingsstoffen voorziet om een gezond leven te leiden.

Vandaag de dag, spannen de Kretenzers op heel Kreta en in het district Chania zich in om de eeuwenoude eetgewoontes in stand te houden en aan te passen aan de moderne mens. Op de vlaktes en de kuststreken van het district Chania is biologische teelt erg populair aan het worden, waardoor een prima kwaliteit groente, fruit, olie, wijn, rozijnen en granen wordt geboden. De"vierge" olijfolie is van uitzonderlijke kwaliteit en vormt de basis van het dieet. Het wordt gemaakt door simpelweg de olijven te persen, zonder enige toevoegingen of kruiden, waardoor het een produkt wordt wat zowel gezond is voor het hart als bevorderlijk voor de funtie van vele vitale organen. Wijn, een onvervangbare drank bij de maaltijd en een symbool van kameraadschap, wordt geproduceerd van lokale druiven volledig in harmonie met het klimaat op het eiland en is rijk aan anti-oxidanten. De wijnbouw is al zo'n 4000 jaar oud. Bekend is de olijfolie van Apokoronas, Kisamos en het bergachtige Selino en men beschouwt de wijn van Kisamos als een van de beste. Citrusvruchten van de hoogste kwaliteit komen uit Apokoronas en Kydonia, kastanjes uit Kisamos en pinda's uit de vallei van Giorgioupolis.

De berggebieden, laag en hoog, van het district Chania hebben hun eigen kenmerkende producten te bieden. Een belangrijke traditie is nog steeds het gebruik van aromatische planten en kruiden, met vele therapeutische kwaliteiten en bereidingswijzen als medicijn, keukenkruid of als thee. Hoewel de Kretenzers geen grote hoeveelheden melk drinken, consumeren zij vele soorten kazen zoals graviera, kefalograviera, kefalotiri, antotiro, mizithra en staka welke belangrijke bronnen van calcium en proteinen van hoge biologische waarde zijn en worden gemaakt van de melk van schapen en geiten welke vrij grazen op de weiden vol wilde grassen en kruiden. En als laatste, de imkers houden hun bijen in gebieden met endemische vegetatie en aromatische planten, en de honing wordt op een natuurlijke manier, zonder hoge temperaturen, verkregen, waardoor het maximum aan vitamines aanwezig blijft. Bekend zijn hier de gebieden Selino en Sfakia, berggebieden die inmiddels honing van hoge kwaliteit produceren.

Probeert u al deze Kretenzer smaken en geuren in overvloed als u Chania bezoekt en probeer de oneindig verschillende soorten Kretenzer "ambrosia": dako, slakken bourbouristous (gefrituurde met bloem bestoven slakken), staka, mizithra, graviera, kaltsounia (kaaskoekjes), zee-egel salade, kakkavia (vissoep), lokale, wilde rifi (jonge geit) en konijn. Geniet van de "nectar" die de Kretenzer wijngaarden u aanbieden en bevorder de spijsvertering met een gekoeld glaasje tsikoudia (raki) en wat warme eronda.

De legende beweert, dat zelfs de vader van alle goden, Zeus, op de Idi berg werd grootgebracht met "nectar en ambrosia" van het Kretenzer land.