Een hoek in het land van de Makares

De vorm van het landschap en de ligging van Kreta in het centrum van de Middellandse Zee heeft onmiddellijk effect op het klimaat van het district Chania dat wordt gekenmerkt als een zacht Mediterraan klimaat, bijzonder droog met 70% zon per jaar. De winter is zacht en het we kunnen het klimaat van november tot maart karakterizeren als koud, zonder vorst maar met veel regen. De Witte Bergen worden wit vanaf begin november door de sneeuw die tot eind mei blijft liggen, maar slechts zelden tot op de vlaktes komt. Het weer in april is zacht en aangenaam en een heel enkele keer kan er lichte regen vallen. In oktober regent het zelden, het is nog warm en een duik in de zee is dan heerlijk. Mei en september zijn meestal zonnig, maar niet overmatig warm. De zomer is echter warm en droog met als heetste maanden zonder regen juni, juli en augustus. In de berggebieden van het district zijn de temperaturen lager, terwijl aan de zuidkust en in de valleien in het binnenland de temperaturen een paar graden hoger zijn.

Een ander belangrijk kenmerk van de streek is het feit dat de zeetemperatuur in het zuiden tijdens de wintermaanden bijna gelijk is aan de temperatuur van de zee 's zomers in noord Europa. Met als gevolg dat zwemmen in de winter de laatste jaren steeds populairder wordt.

De vorm van het landschap, de geografie en het klimaat zorgen voor een idyllische streek waar de natuur volledig in balans is en eentonigheid alleen opvalt door afwezigheid. Het combineert de hoge, onafzienbare en ruige bergketens met de vruchtbare vlaktes, de grote havens met de bijzondere baaien, het drukke noorden met het serene zuiden, het schiereiland met de zee, de sneeuw en regen met het overvloedige zonlicht. Een streek welke onbetwist "het eiland van de Makares" zoals de oude Grieken het paradijs betitelden, genoemd kan worden.