Smeltkroes van beschavingen

Het Byzantijnse Rijk en het orthodoxe geloof waren twee machten die hun onuitwisbare stempel op de geschiedenis van Kreta hebben achtergelaten. Alleen al in het district Chania zijn meer dan 300 Byzantijnse kerken behouden gebleven. De vroeg-christelijke Basiliek van Sougia en de Basiliek van Almyrida, met prachtige mosaiek-vloeren, de Rotonda of de Kerk van de Aartsengel Michael (6e eeuw) in Episkopi, Kisamos, met de imposante en unieke architectuur en meer dan vijf lagen ikonen, de Kerk van Agios Nikolaos (11e eeuw) in Kyriakoselia, Apokorona, het Klooster van Panagia Zerviotissa (12e eeuw) in Stylo en de Kerk van Agios Georgios (1243) in Alikianos waarvan de ikonen worden toegeschreven aan Pavlos Provatas (1430) zijn een paar van de meest belangrijke kerkelijke monumenten van het district. De kerk van Agios Georgios (1314) in Komitades, Sfakia, de Moeder Gods in Kakodiki, Selino, de Aartsengel Michael en in Aradena, in Sarakina Selinou (14e eeuw) en vele andere kerken en kapellen zullen de aandacht van de bezoeker trekken, maar hem ook ontroeren.

Er zijn kloosters op Kreta sinds de eerste Byzantijnse periode, tot 824, maar in de 16e eeuw, onder de bedreiging van de Turken, werden nieuwe kloosters gebouwd en de reeds bestaande werden onder toezicht van de Venetiaanse bezetters gerestaureerd. De belangrijkste vindt men in Akrotiri. Hier is het klooster van de Heilige Drie-eenheid of Tzagarolon (17e eeuw), met een grote invloed van westerse architectonische elementen, ietwat verder het klooster van Gdernetou (Gouvernetou), gewijd aan de Dame van de Engelen (16e eeuw) in de vorm van een fort en iets verder, in een kloof komt de "Katholiko" van het klooster van Agios Ioannis de Kluizenaar (17e eeuw), in zicht, welke van bijzondere architectonische waarde is, doordat de kerk lijkt aangepast aan de wilde natuur en het ondoordringbare landschap eromheen.

Net zo belangrijk zijn de nonnen-kloosters van Timiou Prodromou in Korakies, de als een vesting gebouwde Panagia Odigitria of Gonia in Kolymbari (17e eeuw), het klooster van Agios Ioannis Theologos in Stylos, Apokoronas, het ommuurde klooster van de Maagd Maria Chrisoskalitsa aan de westkust van het eiland, gebouwd op een rots, het nonnenklooster van Chrisopigi in Mournies, van Agia Kiriaki in Varipetro en het klooster van Agios Georgios in Karidi (12e eeuw) om er maar enkele te noemen.

De ontelbare bezetters van dit land hebben hun stempel op heel het district achtergelaten in de vorm van monumenten die getuigen van de beproeving, maar ook van de moed van de Kretenzers. Het fort van Selino in Paleochora (13e eeuw), Frangokastelo (14e eeuw), de ruines van de toren van Da Molin (13e eeuw) in Alikianos, de Venetiaanse gebouwen Kokolaki in Dere en het landhuis Rotonda in Kalathenes, Kisamou zijn enkele ruines uit de Venetiaanse bezettingstijd. Tegen het eind van deze periode, toen het gevaar van een Turkse aanval groter dan ooit was, ontworpen de bekwaamste Venetiaanse architecten enkele van de beste voorbeelden van verdedigingsbolwerken zoals het fort van Chania, door Sanmicheli (1537), het fort op het eiland van Souda en dat van Gramvousa, werken van Orsini (1570 en 1579).

Een reeks andere forten en kouledes (soort fort), zoals dat van Itzedin (1872) in Kalami, de koules van Aptera (1867) de kouledes van Askifou en de toren van Alidaki in Ebrosnero, Apokoronas herinneren alle aan de Turkse bezettingstijd. De laatste bezetter van het eiland heeft geen grote bouwwerken achtergelaten, maar wel een herinnering aan afschuw en aan de vergankelijkheid van menselijke hebzucht en van de oorlog: de Duitse Begraafplaats van de Tweede Wereldoorlog in Maleme, waar 4.400 Duitse soldaten begraven zijn.