Een reis terug in de tijd

Voor de liefhebbers van oude Griekse en Kretenzer beschaving, maar ook voor de leken die hun dorst naar kennis van het verleden willen lessen, biedt het district Chania een unieke reis terug in de tijd. Behalve de oude Minoische ruines en de verspreid liggende historische ontdekkingen van het oude Kydonia welke onder de moderne stad Chania liggen, zijn er meer steden uit de antiek Griekse en Romeinse tijd die overal in het district te vinden zijn.

Ten oosten van de stad Chania, bij het dorp Megala Chorafia bevindt zich het antieke Aptera. Het was gesticht op een prominente plek waar het uittorent boven de Souda-baai en de vlakte van Armeni, met in het zuiden als indrukwekkende achtergrond de enorme massa van de Witte Bergen.

De stad beleefde haar bloeitijd tijdens de Helleense periode (330 -68 v.Chr.), kwam later in de handen van de Romeinen onder wie zij wederom bloeide. Nu kan de bezoeker nog een deel van de Helleense muren van de acropolis op de heuvel en vele ruines uit de Romeinse tijd, met als meest interessante de gewelfde reservoirs en de warm waterbronnen zien.

De antieke tijd werd gevolgd door het Byzantijnse Rijk, terwijl Aptera zich voegde onder het heilige klooster van Patmos. Het Byzantijnse Rijk werd gevolgd door de Turkse bezetting welke duidelijk blijkt uit de imposante aanwezigheid van de Koule op het noordelijke deel van de heuvel boven het fort Itzedin.

Itzedin is een gebouw dat in harmonie samenwerkte met het Venetiaanse fort op het eiland in de Souda baai op die manier de baai verdedigend.

Ten westen van Chania en ten zuiden van Kisamos bevindt zich het oude Polyrhenia, een andere grote stad van het oude Kreta, gesticht op een indrukwekkende lokatie, uitkijkend over de vlakte en baai van Kisamos. Ruines van Griekse en Romeinse bouwwerken zijn hier bewaard gebleven, maar het meest markante element is de imposante vesting op de acropolis, uit de Byzantijnse periode.

In het uiterste westen, aan een van de mooiste stranden van het district, liggen de resten van het oude Falasarna. Veilig achter sterke Helleense muren, had de stad een ommuurde haven en was daardoor een van de machtigste haven- en piratensteden van Kreta. De stad werd volledig verwoest door Metellus in 68 v.Chr. en werd hierna niet meer herbouwd. De bezoeker zal onder de indruk zijn van de vier sterke torens van de haven, waarvan de fundamenten door de tektonische opwaartse beweging van de westkust van Kreta tijdens de laat-antieke tijd, nu zo'n 6,5 meter boven zeeniveau en honderd meter van de kust verwijderd liggen.

Oud-Lissos, dat op een verlaten stad lijkt, kan men ofwel met de boot vanuit Paleochora of Sougia bereiken, of men kan ongeveer een uur wandelen vanaf Sougia. De laatste optie houdt tevens in dat men door een mooie kloof loopt, een gedeelte moet klimmen en uiteindelijk afdaalt naar de kust. Lissos speelde een belangrijke rol als religieus centrum en het bracht de nabijgelegen steden Hyrtakina, Elyros en Tara samen in de Confederatie van Orio. Nu kan men de ruines van Asclepios, waar de stad bekend om stond, met magniefieke vloermozaieken en vele Romeinse graven zien. Archeologische resten vinden we op veel andere plaatsen in het district zoals oud-Minos in Marathi, Akrotiri, oud Pergamo in Vryses, Kydonia, de tempel van Ditkyna in Menies, de Helleense resten in Rokka, de Romeinse residenties met mozaiek-vloeren in Kisamos, het landbouwheiligdom van Poseidon in Tsiskiana, oud Elyros in Rodovani en oud Tarra bij de uitgang van de Samaria-kloof