Als geschiedenis en mythe samensmelten

De herinnering aan het verre verleden van het eiland, toen het geschreven woord nog niet bestond, of waarvan het schrift nog niet ontcijferd is om ons te helpen deze tijd beter te begrijpen, is gelukkig aan ons overgeleverd in de vorm van de myhthen van de antieke tijd.

Aan Minos, de zoon van Zeus en de nymfe Europa, de oudste koning van Kreta en degene die de eerste nederzetting op het eiland stichtte, schrijven de oudste bronnen de stichting van de meeste steden toe. De belangrijkste Kydonia in het westen tegenover de Peloponnese, Knossos gelegen in het centrum van het eiland, richting Klein Azie en Festos richting het zuiden naar de zee. Maar hoe waar is deze mythe? Ondanks dat ons weinig feiten uit het Neolithicum (6100 - 3.500/2900 v. Chr.) bekend zijn en behalve het feit dat er activiteiten in grotten en valleien in het noordelijk gedeelte van Chania plaatsvonden, vind men aanwijzingen van de Minoische aanwezigheid (2800-1200 v.Chr.) verspreid in west-Kreta, met veel overblijfselen van gebouwen en graven.

De nederzetting Debla in Varipetro is een van de oudste tot nu toe ontdekt, terwijl in de mid-Minoische Periode de nederzetting bij Nerokourou buiten Souda bloeide. De grootste Minoische nederzetting in west Kreta, Ku-do-nija (Kydonia) genoemd, was ook de langst bestaande en bevind zich op de heuvel Kasteli, Chania, vlakbij de moderne stad. Hier zijn belangrijke en unieke architectonische vondsten gedaan en deze zijn tentoongesteld in het Archeologisch Museum te Chania. In het district vindt men tevens veel graftombes, vnl.uit de laat-Minoische Periode, zoals de laat-Minoische graftombe in Maleme, Filaki en Stylos.

Rond 1.100 v. Chr.kwamen de Doriers uit de Peloponnese met Althemenis, de zoon van de koning van Argos, Kissos, als leider, aan land in wat waarschijlijk west-Kreta moet zijn geweest, vestigden zich en vervolgden hun weg naar Rhodos. Kreta werd Dorisch en de "Grieks Historische" periode, waarin vele stad-staten werden gesticht in het district, begon. Kydonia was de belangrijkste stad van het gebied en lag op de plek van het huidige Chania. In 524 v. Chr. werd de stad bezet door strijders uit Samos, maar kwam al snel in de handen van de Aeginetans (519 v.Chr.). Kydonia was de machtigste stad zowel politiek, militair en economisch en was in constante strijd met de andere grote steden uit het district, zoals het nabij gelegen Aptera, op een heuvel ten zuiden van de Souda-baai gelegen, Polyrhenia, ten zuiden van Kisamos, en Falasarna aan de westkust.

De relatie tussen deze stad-staten was gespannen als ze niet bedreigd werden van buitenaf, maar het werd een sterke eenheid zodra de vrijheid van het gehele eiland door een macht van buitenaf bedreigd werd. En op die manier kon men de Romeinse vloot, welke in 74 v.Chr. in de baai van Chania aanviel, verslaan. Echter, het was een overwinning waar men niet lang van kon genieten...