Lokale gebruiken en verzet

Ondanks het feit dat Chania en de andere grote centra van het district noodgedwongen het tempo van een modern, technokratisch en cosmopolitisch leven leiden, hebben zij toch elementen behouden die de basis vormen van het culturele karakter van de Kretenzer volkstradities. De feestdagen en festivals, de dagelijkse activiteiten en de rijke traditionele kunstvormen zijn de zaken die de moderne Kretenzer verbindt met het verleden en met zijn erfenis.

De meerderheid van de bewoners van Kreta, vooral degenen die in de steden en dorpen in het binnenland wonen, houdt de gebruiken en tradities in ere. Op het platteland van het district Chania en in het bijzonder in dorpen in de berggebieden komt men zelfs vandaag nog vele oude Kretenzer mannen tegen die het traditionele kostuum dragen (stivania - speciale laarzen-, kilotes - speciale broek-, zwarte overhemden en de hoofddoek met franjes). De Kretenzer vrouwen dragen hun traditionele kledij niet meer, hoewel de oudere generatie het stug volhoudt om in het zwart gekleed te gaan en hun hoofd te bedekken met een hoofddoek.

Hier, meer dan in elk ander gebied van Griekenland, bestaan nog sterke gezins- en familiebanden, oude tradities, muziek en liederen die bewaard zijn gebleven. De violi, de lyra en de luit blijven de karakteristieke instrumenten en de Kretenzer dansen, waarvan de populairste de plaatselijke Sirto van Chania is (voor het eerst gespeeld en gedanst in Lousakies te Kisamos), worden nog steeds bij elke gelegenheid gedanst, terwijl de "mantinades" en de "rizitika" liederen bij elke festiviteit gehoord worden.

Beroepen die elders reeds verdwenen zijn, hebben op Kreta de tand des tijds weerstaan. Men kan de landbouwer zien werken op dezelfde manier die al eeuwen geleden werd toegepast, de herder kaas zien maken met dezelfde simpele, maar zeer effectieve machines, de koetsier in de haven van Chania, de laarzenmaker, de ketellapper. Folklore musea zoals in Gavalohori en Lousakies en lokale collecties bevatten een verzameling van een groot aantal antieke voorwerpen uit de landbouw en uit het stedelijk leven van een tijd die achter ons ligt.

Dagelijks laten culturele verenigingen en cooperaties die gevormd worden door vrouwen uit verschillende gemeentes en dorpen, oude gebruiken uit de Kretenzer keuken of uit oude ambachten zoals breien, borduren, weven en kantklossen herleven. De kunst van het pottenbakken en houtsnijwerk bloeit, net zoals de messenmakerij. In de Karaoli Dimitriou en Sifaka straat, in de haven van Chania, bevinden zich enkele zeer goede "maherathika" (messenwinkels).

De oprichting van het kunstenaars-dorp "Verekinthos" op het industrie-terrein bij Souda waar vijfenveertig ondernemingen voor ambacht en kunst zich hebben gevestigd, heeft ook een rol gespeeld in het opnieuw leven blazen in de traditionele handwerken.

In Chania wordt nog altijd strijd geleverd om de traditie van de voorouders te behouden en aan te passen aan een nieuwe tijd, zonder dat deze vervaagt en verdwijnt. De weg is lang en moeilijk, maar de kracht en het uithoudingsvermogen van de Kretenzer lijken in staat om elk obstakel te overwinnen.