De diamant van Kreta

We raden de bezoeker van Chania ten zeerste een wandeling door het stadscentrum aan; een excursie over de kruisingen en de kronkelige, hobbelige paden van beschavingen met als begin het meest centrale punt in Chania: de Gemeente Markt of de Agora. In 1913 geopend en gebouwd op de plaats van het met de grond gelijkgemaakte Venetiaanse bastion, Piatta Forma. De Agora is een statig kruisvormig gebouw met 76 winkels waar de bezoeker bijna elk produkt van Chania kan vinden. Als men de trappen aan de westkant afloopt, komt men in de winkelstraat Mousouron in de Katolas buurt.

Mousouron aflopend in noordelijke richting, slaat men linksaf en komt uit in de voetgangersstraat Skridlof bij de "Stivanadika", een van de meest toeristische straten van Chania. Deze voetgangersstraat komt uit in de charmante Chalidonstraat, waar men de historische gebouwen van de Filologische Vereniging "Chrisostomos" en de Openbare Kunst Galerij vindt. Als we langzaam de Chalidonstraat afslenteren komen we bij het oude centrum en de haven, echter, we passeren eerst het "Mitropolisplein" met de imposante "Isodion" kerk, de katholieke kerk van Chania en de kerk van Agios Franciscus, waar het Archeologisch Museum in gehuisvest is.

Als we het einde van Chalidonstraat bereiken en de hoek om gaan naar Karaoli Dimitrioustraat gaan we langs de Byzantijnse muren van Kydonia waar vondsten uit vroegere tijden zijn blootgelegd. Tussen de poort van de Byzantijnse muren en de Katrestraat lopen we naar beneden door de Kanevarostraat. Uiteindelijk komen we dan terecht in het centrum van de acropolis waar men de opgravingen van de Minoische nederzetting kan bezoeken. Onze tocht voortzettend door Kanevarostraat slaan we linksaf de Agios Markosstraat in waar de resten van de "stoa" (galerij) van het Venetiaanse klooster en de kerk van Santa Maria dei Miracoli (1615) te zien zijn. We bereiken zo het eind van de acropolis van Kasteli, en in het oosten doemt de unieke Venetiaanse haven van Chania met de twee Venetiaanse scheepswerven (Neoria, 14e - 16e eeuw) voor ons op, terwijl het Grote Arsenaal vlak voor ons ligt.

De trap, een verlenging van de Agios Markosstraat, leidt de bezoeker omlaag naar Akti Enoseos, naast het Grote Arsenaal, gerestaureerd en nu gebruikt als tentoonstellings- en ontmoetingsruimte door het Centrum van Mediterraanse Architectuur. De lange golfbreker wordt in het midden onderbroken door het kleine fort van San Nicolo en eindigt bij de Venetiaanse vuurtoren, welke tijdens de Turkse bezettingstijd is gereconstrueerd en de vorm van een minaret kreeg. In het westen zien we de haven van Chania met de Venetiaanse gebouwen, kleurrijk en met prachtige vormen. De Akti Tompazi overstekend, zien we aan het eind van de Chalidonstraat de Islamitische Moskee van Kioutsouk Hasan (1645) en komen we uit bij het Sintrivaniplein, waar we weer in de Chalidonstraat komen.

Als we de wandeling langs de kust voortzetten over de Akti Koundourioti vinden we alle mogelijk denkbare soorten tavernes en cafe's en komen we uit bij het meest westelijke punt van de haven, waar het fort Firka is gebouwd.

Hier werd op 1 december 1913 de Griekse vlag ontvouwen en gehesen voor de officiele Eenwording van Kreta met Griekenland. In het fort zijn het Maritiem Museum, en de Historische-, Folklore- en Archeologische Societeit van Kreta gehuisvest. Rond het fort gaand, lopen we omhoog in de Theotokopouloustraat, met aan onze linkerzijde de San Salvatore kerk (15e - 17e eeuw) met hierin de Byzantijnse en laat-Byzantijnse collectie van Chania. We bereiken dan de schilderachtige wijk Topana, die haar naam te danken heeft aan een Venetiaanse kruitopslagplaats (top hane in het Turks) en kunnen de Venetiaanse en Turkse architectuur in de smalle steegjes bewonderen. Aan het eind van Theotokopouloustraat lopen we naar beneden door de Doukastraat richting het centum van de aristocratische buurt van de Venetiaanse stad. Hier staren we naar de gevels van de enorme aristocratische huizen van de Venetianen die later in bezit van Turkse baronnen kwamen en naar de magnifieke voorbeelden van architectuur van gebouwen in de Theofanousstraat, welke nu zijn gerestaureerd en als pensions worden gebruikt. Van bijzondere schoonheid is het Palazzo van de familie Renier, in de Moschonstraat, gebouwd in de 15e eeuw met de kleine familie kapel van Agios Nikolaos en de indrukwekkende entree met de Latijnse inscriptie en het wapenschild van de familie.

Verder naar beneden lopend in de Zabelioustraat, komen we langs de Ombriaki, de oude Joodse wijk, met de gerenoveerde en voor Kreta unieke Joodse Synagoog, en ons oog zal vallen op openbare maar ook prive-gebouwen uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse bezetting, o.a. een Turks bad.

Kondilakistraat, met een typisch toeristische sfeer, kruist de Zabelioustraat en leidt ons naar het centrum van de oude stad.

Een laatste blik werpend op het uiterlijk van de middeleeuwse stad komen we uit op de Schiavo-wal en via het kleine en erg mooie plein bij de F. Portostraat komen we weer terug bij de Chalidonstraat ter hoogte van de Stivanadika. Ten oosten van de haven komt men bij het historische plein van Splanzia, waar men de kerk van Agios Nikolaos (1204) met de Turkse minaret en de kerk van Agios Rokkou (1630), uit de renaissance ziet. De buurt rond het plein heeft een duidelijk Turks karakter.

Buiten het toeristische en historische centrum van Chania, en buiten de muren van de oude stad, kan de toerist een bezoek brengen aan de historische wijk van Halepa met de patriciershuizen uit eind 19e, begin 20e eeuw en met de "tabakaria" wijk. Hier is het Paleis van Prins Georgios en de residentie van Eleftherios Venizelos, dat de Nationale Onderzoek Stiching "Eleftherios K. Venizelos" huisvest, en zijn standbeeld op het gelijknamige plein, de Franse Academie (1860), de Russische kerk Agia Magdalini en de Evangelistria kerk.

Als men van Halepa naar de stad en de moderne tijd terugkeert, kan men de tijd nemen om het ronde Vrijheidsplein, "Eleftheria", te bezoeken.

Hier vindt men in het midden van het plein het standbeeld van Eleftherios Venizelos, tegenover de Megaro van het District (en de rechtbank), een bijzonder staaltje van Turkse architectuur. En als laatste bevinden zich in de Dimokratiastraat de zetel van de Aartsbisschop en het Culturele Centrum van de Metropolis van Kydonia en Apokoronos, het Intellectuele Centrum van Chania, het Park van Vrede en Vriendschap van het Volk, de oude Italiaanse Barakken, de Torenklok, het Openbare Park en het Stadion. De mooie stad Chania heeft de naam diamant van Kreta zeker verdiend daar het op een unieke manier al het oude met al het nieuwe combineert: de legendarische Minoische pracht met het Venetiaanse intellect, de Turkse simpliciteit met de klassieke rijkdom, de middeleeuwse pracht met de moderne grandeur, de simpele architectonische stijl met de ingewikkelde synthese..