Χλωρίδα Νομού Χανίων

crete_flora11.jpg

Η Κρητική χλωρίδα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, η χλωρίδα της Κρήτης αποτελείται από 1742 διαφορετικά φυτά, εκ των οποίων 177 θεωρούνται αποκλειστικά ενδημικά και επιπλέον 38 ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή Κρήτης – Καρπάθου, δηλαδή 215 είδη δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον Πλανήτη μας.

 

crete_flora10.jpg

Αν και η Κρητική χλωρίδα θεωρείται μία από τις πιο μελετημένες της περιοχής της Μεσογείου, είναι σίγουρο ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις στους νέους ερευνητές. Το ανάγλυφο της περιοχής, δύσβατες ορεινές περιοχές και φαράγγια, που ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί, ανατρέπουν συνεχώς τα δεδομένα για τον αριθμό και την κατανομή των φυτικών ειδών στο νησί.

 

crete_flora9.jpgΑπό το σύνολο των ενδημικών φυτών της Κρήτης, τα 100 περίπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων (ένα ποσοστό δηλ 56,6 %) και τα 30 από αυτά (16,7%) απαντώνται μόνο εδώ (στενο-ενδημικά των Λευκών Ορέων).


crete_flora8.jpgΠολλά από τα ενδημικά και σπάνια φυτά της Κρήτης τα συναντούμε στα πανέμορφα φαράγγια στα νότια του νομού Χανίων, ενώ οι καλοί περιπατητές μπορούν να συναντήσουν μοναδικά είδη στις φαινομενικά αφιλόξενες κορυφές των Λευκών Ορέων, στις οποίες η επίσκεψη αποτελεί μοναδική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας υποβαθμίζεται συνεχώς εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Δυστυχώς το περιβάλλον της Κρήτης δεν αποτελεί εξαίρεση.


Μερικά από τα φυτά του Νομού Χανίων θεωρείται ότι κινδυνεύουν άμεσα από εξαφάνιση και εξαιτίας της μοναδικότητας τους (βρίσκονται μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή). Δύο από αυτά τα φυτά του Νομού Χανίων αναφέρονται στον κατάλογο των 50 πιο απειλουμένων φυτών των νησιών της Μεσογείου, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Προστασία της Φύσης (IUCN).

crete_flora7.jpg

Στο «Κόκκινο βιβλίο για τα Σπάνια και Απειλούμενα Φυτά της Ελλάδας» (The red data book of rare and Threatened plants of Greece) έχουν καταγραφεί 67 απειλούμενα φυτά στην Κρήτη εκ των οποίων 30 βρίσκονται στην περιοχή των Λευκών Ορέων. Για την επιτόπου προστασία 6 φυτών που κινδυνεύουν και ενός οικοτόπου με φοίνικες του Θεόφραστου, εγκαταστάθηκαν στο νομό Χανίων 7 Μικρο –Αποθέματα Φυτών με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός προγράμματος LIFE- Φύση. Αξίζει να τα επισκεφτείτε και να τα γνωρίσετε!

Κείμενο: Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών - ΜΑΙΧ

Αρχή

Εξερευνήστε

Τουρισμός

Κρητική Διατροφή

Εκδηλώσεις

Διαμονή

Χρήσιμα